Menu By Milonic JavaScript

 

 
2024-06-16
AZ ATYA FOGA-POP ĆIRA I POP SPIRA TÖRTÉNETE ÓBECSÉN


2024-06-12
KIÁLLÍTÁS A KÖR GALÉRIÁBAN-Szivárvány festőcsoport


2024-06-09
PÉTERRÉVÉN LÉPTEK FEL A MODERN TÁNCOSOK


2024-06-08
EGY KIS FALU NAGY ÜNNEPE-A pecesori felunapon léptek fel tagjaink


2024-06-08
FESTŐNAP A SÓLYOM-TANYÁN"SZÁMON TARTJÁK AZT, AMIT A KÖZÖSSÉGÉRT TETTEM"-Tót Kása Piroska a VMMSZ plakettjét vehette át
2024.01.26
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség pénteken, január 26-án tartotta meg Zentán a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségét.
Az eseményen adták át a VMMSZ által alapított Magyar Életfa díjat, az Aranyplakett és Plakett elismeréseket, valamint a Szép Magyar Könyv 2023. évi pályázatának eredményhirdetésére is sor került. A rendezvényen plakettet vehetett át Tót Kása Piroska, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör egyik alapítója, művelődés- és közösségszervezője is.
„Az óbecsei polgárok ösztönzésére 1991-ben alakult meg a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, ahol a kilencvenes évek folyamán fokozatosan elindult a kultúrélet. Az alapítók egyike Tót Kása Piroska volt, aki több éven át volt az egyesület titkára, műsorszervezője, könyvelője, a társas- és modern tánccsoport, valamint a festőcsoport vezetője, a mai napig, harminchárom éve, aktív tagja egyesületünknek. Titkárként szívén viselte az egyesület létezését, működését és tevékenységét, fizikai munkával, csoportok vezetésével, szponzorok és támogatók felkeresésével, foglalkozások tartásával, illetve könyvelői tevékenységgel is. Elmondható, hogy nélküle és munkája nélkül az óbecsei Petőfi kultúrkör nem létezne.
A színek jelentése szerint „a narancssárga ötvözi a piros által sugalmazott energiát és a sárga boldogságát,...a lelkesedést, az elragadtatást, a boldogságot, a kreativitást, az elhatározottságot, … a bátorítást”. Ezek a tulajdonságok nagymértékben jellemzik Tót Kása Piroskát is.
Gyermekkora óta szívesen rajzolgat, kézműveskedik. Festészettel, huszonöt évvel ezelőtt, 1998-ban kezdett komolyabban foglalkozni. Saját elmondása szerint a Petőfi kultúrkör rendezvényeinek plakátjait még kézzel írta-rajzolta, amire felfigyelt az akkor már befutott amatőr festő Sipos Tibor. Piroska tehetségével kiérdemelte, hogy csatlakozzon a Sípos-galériához. „1998-ban ott megkaptam a festészethez szükséges legalapvetőbb tudnivalókat, ami leginkább az alapanyagokra és technikákra vonatkozott”, mondta Piroska, aki kezdetben falusi motívumokat, tájképeket festett, amihez a mai napig vissza-vissza nyúl. Rövid ideig Skrabány Viktor akadémiai festőhöz járt órákra, majd autodidakta módon sajátította el a tudást, amellyel ma rendelkezik.
2002-ben Holló Katalinnal és többedmagával megalapította a Szivárvány festőcsoportot a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben és 2010 óta annak csoportvezetője. Lelkesedése és bátorítása nagymértékben befolyásolja a csoport munkáját. Az elmúlt évek alatt kipróbált sok technikát, és maradandót alkotott olaj-, akvarell-, pasztellfestményeivel egyaránt. Kreativitásának köszönhetően olyan festési módszert dolgozott ki, amely mindenképpen megállásra készteti a művészet kedvelőit festményei előtt. Több önálló kiállítása volt és számos közös tárlaton vett részt óbecsén, Vajdaságban és Magyarországon, munkái eljutottak több országba.
Piroska jelentős szerepet vállal a hátrányos sorsú gyermekek megsegítésében festményei árverésen befolyt pénzadományával. Iskolák és helyi rendezvények műhelymunkáinak állandó résztvevője, munkájára igényt tartanak óbecse Község Gyermekbarát Egyesületében, a Bóbita óbecsei Nagycsaládosok Egyesületében és a Bratsvo iskolában is, valamint a Mustármag közösség pártfogoltjaival is rendszeresen foglalkozik a Caritas házban.
Tót Kása Piroska rátermettségével, munkájával és pozitív hozzáállásával kiérdemli, hogy jelöljük a VMMSZ plakett elismerésére”, áll a felterjesztésben, amelyet a Petőfi kultúrkör nevében az egyesület jelenlegi elnöke, Ricz Róbert írt alá.
- A hatvanas, hetvenes években a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör épületében, az akkori Nagy István Otthonban, gazdag kultúrélet folyt. Egy úgynevezett ifjúsági aktív is tevékenykedett az otthon keretein belül, amelynek én is tagja voltam mindaddig, amíg működött. A díj természetesen nagy meglepetés és megtiszteltetés számomra, de én másként is nézek rá. Azt látom benne, hogy az emberek figyelnek egymásra, jelen esetben rám és számon tartották azt, amit az évek során a  közösségért tettem. Úgy gondolom, hogy ha elvárások nélkül tevékenykedik az ember, akkor munkája során sohasem csalódik, és mindig talál olyan feladatot, amivel hozzájárulhat a jó ügyek megvalósításához. Annak ellenére, hogy nem voltak és a mai napig nincsenek elvárásaim, legalább annyit kaptam a közösségtől, amennyit én neki adtam. A plakett díj, mint mondani szokták, hab a tortán. Köszönöm felterjesztőmnek, a Petőfi kultúrkörnek, hogy méltónak talált e rangos elismerésre. Ha a családom évtizedek óta nem támogatna, Petőfis társaim és munkatársaim nem dolgoztak volna kitartóan velem, ma nem tarthatnám kezemben a plakettet-mondta Tót Kása Piroska.

FOTO: VMMSZ


Óbecsei önkormányzat


Szekeres László Alapítvány


Szülőföld Alap


Nemzeti Kultúrális Alap


Tartományi Művelődési Titkárság, ÚjvidékTartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság

Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, Budapest

Malvin fatelep, Óbecse

Kaktusz virágüzlet, Óbecse

Letti pékség, Óbecse

Komunalac közvállalat, Óbecse

Rolometal, Óbecse

Tot-promet, Óbecse

Bečejpromet, Óbecse

Agrocentrum, Óbecse

Viktória fatelep

Tiszamente közvállalat, Óbecse

Kovács Nándor magántermelő, Óbecse

Trend, Óbecse

Madiig, Óbecse

PIK Becse, Óbecse

Gas, Óbecse

Agro-promet, Óbecse

Pixel

Telecom centar

Mórahalom önkormányzata

Panorama étterem

Telek-paprika Martonos

People's diszkó

Gerontológiai Központ

Becsei Pékség

Sigma-promet

Promes

SZR 'Za vas'

Domena

Lux nyomda

Agro-Service

Simovics József

Kéringer József

Friss család

Médiatámogatók:

Info csatorna

Becsei Mozaik

Rádió Active


Köszönet nekik!
 


ÖN HONLAPUNK 58708. LÁTOGATÓJA.

KÖSZÖNJÜK A MEGTISZTELTETÉST!   
 


Copyright © (2010 - 2024.)
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör - Óbecse