Menu By Milonic JavaScript

 

 
2024-06-16
AZ ATYA FOGA-POP ĆIRA I POP SPIRA TÖRTÉNETE ÓBECSÉN


2024-06-12
KIÁLLÍTÁS A KÖR GALÉRIÁBAN-Szivárvány festőcsoport


2024-06-09
PÉTERRÉVÉN LÉPTEK FEL A MODERN TÁNCOSOK


2024-06-08
EGY KIS FALU NAGY ÜNNEPE-A pecesori felunapon léptek fel tagjaink


2024-06-08
FESTŐNAP A SÓLYOM-TANYÁNA HENTES-Színházi előadás a magyar kultúra napja alkalmából
2024.01.21
Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben vasárnap, január 21-én ünnepi rendezvényt tartottak a magyar kultúra napja alkalmából.
A hentes című vígjátékot, amely Szakonyi Károly azonos hangjátéka nyomán készült, Magyar Zsófia és Budinčević Krisztián, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színészei vitték színpadra. „Az elmúlt években koncertekkel, irodalmi és zenés műsorokkal, lemezbemutatókkal és szerkesztett alkalmi műsorokkal emlékeztünk meg a magyar kultúra napjáról. Igyekszünk színesíteni egyesületünk programjait, így az idén először egy színházi előadással kedveskedtünk a közönségnek, amely kifejezetten erre az alkalomra készült. A hentes egy kétszereplős vígjáték a házasságról, a szeretetről, a szabadságról, a figyelmességről és mindezek hiányáról. Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően valósult meg”, mondta Ricz Kasziba Beáta, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör programszervezője. „A darab színpadra adaptálásakor az volt a célunk, hogy egy olyan alapművet találjunk, ami könnyen játszható és a játékidőt tekintve is megfelel. Drámák és mindenféle irodalmi anyagok között kerestünk, amelyek két személyre „ráhúzhatók”, végül pedig rábukkantunk Szakonyi Károly hangjátékára. Nem mi vagyunk az elsők, akik színpadra vitték, de a szövege annyira megnyerő és erős, hogy ráesett a választásunk. A darab könnyed, a realitása miatt humoros, hiszen az ember felismeri benne saját magát, a szomszéd nénit, vagy a feleségét. Fontosnak tartom, hogy ilyen előadások készüljenek, mert egyrészt játszani is jó, másrészt igény mutatkozik a vígjátékok iránt, ahol a közönség kikapcsolódhat, és ha csak egy kis időre is, de kívül hagyhatja problémákat. Nem könnyű műfajról van szó, nagy kihívás elkészíteni egy ilyen előadást, főleg úgy, hogy két emberre kellett szabni”, mondta Budinčević Krisztián.
A darab a szeretet erejéről, vagy éppen hiányáról, a boldogság kereséséről szól. Egy házaspár estéjébe tekinthetett bele a néző. A férj hazaviszi munkahelyi gondjait, képtelen elszakadni attól, míg a felesége otthon várja, aki aznap nem figyel rá. A vígjáték végén pedig a címben szereplő hentes is értelmet nyer. A feleség szerepét Magyar Zsófia öltötte magára, aki elmondta, hogy a szöveg annyira találó volt, hogy nem sokat változtattak rajta. „A karakterrel maximálisan azonosulni tudtam, még korábban az újvidéki Művészeti Akadémián Az öldöklés istenei című előadást készítettük el, és már ott arról beszélgettünk, hogy egy házasságban mindig a nő az, aki megakarja beszélni a problémákat, aki túlgondolja, túlmagyarázza a dolgokat. Már a próbák alatt is egy-egy mondat, hangsúly annyira megütötte a fülemet, hogy mintha saját magamat hallanám. Könnyű volt Krisztiánnal együtt dolgozni, szeretem a humorát, és ahogy a világot látja, finom érzéke van a rendezéshez is, egyszóval tudunk egymásból meríteni”, mondta Zsófia, aki azt is elmondta, hogy számára különleges alkalom volt, hiszen óbecsei származása révén a hazai közönség előtt játszhatott, egy olyan épületben, mely hosszú éveken át fontos helyet töltött be életében. „Fontos hely számomra óbecse és a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, ahol tizenhárom évig koptattam a színpadot modern-táncosként, később pedig oktatóként. Annyi emlékemet őrzik ezek a falak, hogy mindig elfog a nosztalgikus érzés amikor belépek a terembe. Az, hogy ismerős közönségnek játszhattam mindig egy különleges élmény marad”, tette hozzá a színésznő.
Óbecsei önkormányzat


Szekeres László Alapítvány


Szülőföld Alap


Nemzeti Kultúrális Alap


Tartományi Művelődési Titkárság, ÚjvidékTartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság

Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, Budapest

Malvin fatelep, Óbecse

Kaktusz virágüzlet, Óbecse

Letti pékség, Óbecse

Komunalac közvállalat, Óbecse

Rolometal, Óbecse

Tot-promet, Óbecse

Bečejpromet, Óbecse

Agrocentrum, Óbecse

Viktória fatelep

Tiszamente közvállalat, Óbecse

Kovács Nándor magántermelő, Óbecse

Trend, Óbecse

Madiig, Óbecse

PIK Becse, Óbecse

Gas, Óbecse

Agro-promet, Óbecse

Pixel

Telecom centar

Mórahalom önkormányzata

Panorama étterem

Telek-paprika Martonos

People's diszkó

Gerontológiai Központ

Becsei Pékség

Sigma-promet

Promes

SZR 'Za vas'

Domena

Lux nyomda

Agro-Service

Simovics József

Kéringer József

Friss család

Médiatámogatók:

Info csatorna

Becsei Mozaik

Rádió Active


Köszönet nekik!
 


ÖN HONLAPUNK 58708. LÁTOGATÓJA.

KÖSZÖNJÜK A MEGTISZTELTETÉST!   
 


Copyright © (2010 - 2024.)
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör - Óbecse