Menu By Milonic JavaScript

 

 
2024-02-17
VALAHOL EURÓPÁBAN-Teltház és vastaps


2024-02-11
TÖRÖKFALUN VENDÉGSZEREPELT A HENTES CÍMŰ ELŐADÁS


2024-02-02
NEM ÉLHETEK MUZSIKASZÓ NÉLKÜL-Teltház-350 néző


2024-01-26
"SZÁMON TARTJÁK AZT, AMIT A KÖZÖSSÉGÉRT TETTEM"-Tót Kása Piroska a VMMSZ plakettjét vehette át


2024-01-21
A HENTES-Színházi előadás a magyar kultúra napja alkalmábólPETŐFI KORA ÉS EMLÉKEZETE-Magyar kultúra napja
2023.01.27
Pénteken, január 27-én, 200 év tűnődés-Petőfi kora és emlékezete címmel tartottak ünnepi műsort az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben, a magyar kultúra napja alkalmából.
A VM4K Mozdulj Petőfi! Program támogatásával megvalósult rendezvényt telt ház előtt mutatták be. „Az idén kétszáz esztendeje annak, hogy nemzeti költészetünk egyik gyöngyszeme, a Himnusz megszületett, illetve 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor, aki nemzeti történelmünk része lett. Tehát ma kettős ünnepelt ültünk. Számunkra nagy büszkeség, hogy nagy költőnk és forradalmárunk nevét viselheti az egyesületünk, hogy az elődeink ezt a nevet választották, és igyekszünk is mindig tenni annak érdekében, hogy ezt minél jobban kiemeljük. Ezért is dolgoztunk azon, hogy legyen egy Petőfi-szobor az egyesület és a szintén Petőfi Sándor nevét viselő iskola között és tovább éltessük a Petőfi kultuszt”, mondta Ricz Róbert, a Petőfi kultúrkör elnöke.
A rendezvényen ünnepi beszédet Illés Péter, a Csongrádi Információs Központ, Csemegi Károly Könyvtár és Tari László múzeum igazgatója tartott, aki kiemelte, hogy még gyermekkorában egyáltalán nem énekelte senki a Himnuszt rendezvényeken, ünnepségeken, de mára már általánossá és megszokottá vált az, hogy mindenki énekli. ”Kétszáz év nagy idő, ami alatt főleg azt értem, hogy nemcsak azt ünnepeljük hogy kétszáz éve fejezte be Kölcsey a himnuszt hanem hogy a himnusz kétszáz éve él. Él velünk él bennünk, ott van velünk minden ünnepen megemlékezésen évfordulókon életünk minden fontos eseményén, mint egy jó barát, mint egy rokon. Önmagában az, hogy törvényben rögzítünk egy hagyományt, hogy a kánonba emelünk egy irodalmi művet, az a mű életére önmagában még nem gyakorol hatást. A versek és a dalok csak a szívben tudnak élni. Jaj annak a versnek, ami csak az irodalmi szöveggyűjteményben, és a jogszabályok lapjain létezik. Annyi azonban biztos, hogy amíg valaki olyan él, aki önmagát magyarnak érzi, addig valamilyen formában, bárhogy is, de ehhez az érzéshez Kölcsey Himnusza hozzákapcsolódik”.
Az ünnepi műsorban óbecse testvérvárosából, a Csongrádi Színtársulat, illetve a kultúrkör Kiscimbora énekegyüttese és Rókus Zoltán színművész lépett fel. A Petőfi Sándor verseiből és Szendrey Júlia naplójából összeállított zenés színpadi előadás egy sötét, sorsfordító történelmi pillanatban játszódik, amelyben mégis a lánglelkű költő szelleme mutatni tudja a fényt és a reményt a jövő számára. Fellépett Tóth Tamara, Bodor János, Ökrösné Justin Zsuzsanna, Farkas Zoltán, Illés Péter, Révész Tamás, Szalkai-Szabó Tamás, Varga Zsuzsa, Nagy Erzsébet. Az előadást Ferentzi Katalin rendezte. „Petőfinek olyan verseit próbáltuk választani, amelyek a szabadságharcról, a szerelemről, a reményről szólnak, és ezt üzeni, ezt közvetíti az emberek felé. Nehéz volt ebből a hatalmas anyagból választani, amit az ő költészete adott nekünk, ezért a szabadságharc végére esett az időválasztás”, tetet hozzá a rendezőnő.

 

FOTO: Pannon TV

 

 

 

Óbecsei önkormányzat


Szekeres László Alapítvány


Szülőföld Alap


Nemzeti Kultúrális Alap


Tartományi Művelődési Titkárság, ÚjvidékTartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság

Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, Budapest

Malvin fatelep, Óbecse

Kaktusz virágüzlet, Óbecse

Letti pékség, Óbecse

Komunalac közvállalat, Óbecse

Rolometal, Óbecse

Tot-promet, Óbecse

Bečejpromet, Óbecse

Agrocentrum, Óbecse

Viktória fatelep

Tiszamente közvállalat, Óbecse

Kovács Nándor magántermelő, Óbecse

Trend, Óbecse

Madiig, Óbecse

PIK Becse, Óbecse

Gas, Óbecse

Agro-promet, Óbecse

Pixel

Telecom centar

Mórahalom önkormányzata

Panorama étterem

Telek-paprika Martonos

People's diszkó

Gerontológiai Központ

Becsei Pékség

Sigma-promet

Promes

SZR 'Za vas'

Domena

Lux nyomda

Agro-Service

Simovics József

Kéringer József

Friss család

Médiatámogatók:

Info csatorna

Becsei Mozaik

Rádió Active


Köszönet nekik!
 


ÖN HONLAPUNK 58708. LÁTOGATÓJA.

KÖSZÖNJÜK A MEGTISZTELTETÉST!   
 


Copyright © (2010 - 2024.)
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör - Óbecse