Menu By Milonic JavaScript

 

 
2022-12-05
SORSUNK-Gál Mihály pódiumműsora


2022-11-26
VIII. ÖRÖKSÉGÜNK-A VAJDASÁGI NAGYZENEKAR KONCERTJE


2022-11-19
XIX. RICSAJ NÉPMŰVÉSZETI TALÁLKOZÓ


2022-11-16
TOLERANCIA-NAPI SZAVALÓVERSENY


2022-11-12
KÉT EZÜST- ÉS EGY BRONZMINŐSÍTÉS A SZÓLÓTÁNCVERSENYRŐLXIX. RICSAJ NÉPMŰVÉSZETI TALÁLKOZÓ
2022.11.19
Pénteken és szombaton 19. alkalommal tartották meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a Ricsaj Népművészeti Találkozót.
A kétnapos rendezvény célja a magyar népi kultúra népszerűsítése, valamint alkalmat nyújt a gyermekeknek a szereplésre, ismerkedésre és tanulásra.
A cimbalom ezer arca címmel tartottak zenés emlékestet pénteken Allaga Géza gordonkaművész, cimbalomtanár, zeneszerző tiszteletére, aki 1841. március 25-én született óbecsén. „Allaga Géza óbecse szülötte, a magyar cimbalomoktatás atyja. Idén második alkalommal szerveztük meg ezt a koncertet, és reményeink szerint a jövőben is megrendezésre kerül majd. Rendezvényünk elsődleges célja magának a hangszernek, illetve a cimbalomjátéknak és oktatásnak a népszerűsítése. Neves cimbalmosokat tervezünk elhívni Magyarországról, illetve a Kárpát-medencéből, így bemutatva a hangszer sokszínűségét, az ezer arcát”, mondta Cseszák Balázs, a rendezvény szervezője, a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ elnöke, aki hozzátette, hogy szervezetükben jelenleg is foglalkoznak cimbalomoktatással.
Az emlékest megálmodója Cseszák Zsombor Junior Príma-díjas zenész, zenetanár, aki jelenleg 6-7 gyermekkel ismerteti meg a cimbalomjáték szépségét. „Öt évvel ezelőtt kezdtem el tanítani cimbalmozni az unokahúgomat, Tallós Kingát. Ő az első cimbalmos tanítványom, aki mái napig muzsikál. Főleg óbecsei gyerekek járnak hozzám, de van egy újvidéki tanítványom is. Nem titkolt célunk a cimbalomoktatás hagyományának a visszahozása. A cimbalom egy igazán nagy múltú és nagyon izgalmas hangszer, tulajdonképpen az egész zenekar megszólal benne”, fogalmazott Cseszák Zsombor.
Az este folyamán fellépett Balogh Kálmán, Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas cimbalomművész és vendége, Farkas Rózsa cimbalomművész. „Ez a duó elég régóta létezik, Rózsával mi évtizedek óta ismerjük egymást. Főleg a klasszikus zene az, ami minket összeköt, de némi népzenét is játszottunk már együtt, meg tanítottam is Rózsát, helyettesem is volt. A mai műsor többnyire népzenéken alapul, de egy-két nagyon szép klasszikus darabot is belecsempésztünk. A zene, a zenélés a léleknek egy olyan dimenziójárását jelenti, akár hallgatja, akár csinálja az ember, ami szerintem nagyon fontos minden ember életében, az emberekre általában nagyon erősen hat a zene”, közölte Balogh Kálmán, aki többek között azt is elmondta, hogy a cimbalom egy nagyon érdekes és speciális zenei eszköz, mégsem olyan népszerű, mint a többi hangszer. Hozzátette, hogy nehéz rajta játszani magas szinten, nagyon sok gyakorlást igényel, ennek ellenére a cimbalom napjainkban fénykorát éli a népzenében.
Szombaton délután kirakodóvásárral kezdődött a program, majd az ötéves Csermely zenekar állt színpadra. Az óbecsei vonós banda már számos vajdasági településen megmutatta tehetségét, de Magyarországon is hallhatta a közönség a zenekart. Koncertjükön ezúttal Somogyi, Vajdaszentiványi, Szilágysági és Mezőkölpényi dallamok csendültek fel, a zenei élményt táncos szólisták tették hangulatosabbá. A délután folyamán a Ricsaj-Találkozás a Népművészettel elnevezésű népművészeti foglalkozások keretein belül kézműves foglalkozások, játszóház, néptánc- és népdaloktatás, hangszerbemutató, illetve népmese várta a gyermekeket. Az est folyamán a gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttesek gálája következett. Az óbecsei Kisbekecs, Csicsóka és Csibész táncegyüttesen kívül érkeztek vendégek Magyarországról, Szennáról a Zselic Művészeti Iskola Dönöge és Csiperke csoportja, Zentáról a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ Szikra és Parázs táncegyüttesei, valamint Újvidékről a Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ Futkánc, Manó és Tűzrevaló néptáncegyüttesei. A táncosokat a Fokos és a Csermely zenekarok kísérték. „A gyerekek nagyon várják a Ricsajt minden évben, nemcsak a helyiek, hanem a vidékiek is. Igyekszünk minden évben újítani valamit, általában a fellépők változnak, olyan fellépők jönnek, akik előtte még nem voltak. Magát a programot is igyekszünk színesíteni, így két éve az első napon, pénteken este cimbalomkoncertet tartunk, amelyre neves cimbalomművészeket hívunk meg. A rendezvény célja, hogy lehetőséget teremtsen a gyermek és ifjúsági együtteseknek, énekcsoportoknak, szólistáknak a fellépésre, ismerkedésre, szórakozásra. A fesztivál nem versenyjellegű, így a fellépők feszültség nélkül mutathatják be néptánc- és népzenei tudásukat társaiknak, közönségüknek”, mondta Cseszák Balázs, a Ricsaj Népművészeti Találkozó megálmodója és szervezője, a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ elnöke.
Az idei rendezvény a budapesti Nemzeti Kulturális Alap, az óbecsei önkormányzat, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, a Csoóri Sándor Alap és az óbecsei Lux nyomda támogatásának köszönhetően valósult meg, míg a szakmai társszervezője a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság volt.


Óbecsei önkormányzat


Szekeres László Alapítvány


Szülőföld Alap


Nemzeti Kultúrális Alap


Tartományi Művelődési Titkárság, ÚjvidékTartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság

Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, Budapest

Malvin fatelep, Óbecse

Kaktusz virágüzlet, Óbecse

Letti pékség, Óbecse

Komunalac közvállalat, Óbecse

Rolometal, Óbecse

Tot-promet, Óbecse

Bečejpromet, Óbecse

Agrocentrum, Óbecse

Viktória fatelep

Tiszamente közvállalat, Óbecse

Kovács Nándor magántermelő, Óbecse

Trend, Óbecse

Madiig, Óbecse

PIK Becse, Óbecse

Gas, Óbecse

Agro-promet, Óbecse

Pixel

Telecom centar

Mórahalom önkormányzata

Panorama étterem

Telek-paprika Martonos

People's diszkó

Gerontológiai Központ

Becsei Pékség

Sigma-promet

Promes

SZR 'Za vas'

Domena

Lux nyomda

Agro-Service

Simovics József

Kéringer József

Friss család

Médiatámogatók:

Info csatorna

Becsei Mozaik

Rádió Active


Köszönet nekik!
 


ÖN HONLAPUNK 58708. LÁTOGATÓJA.

KÖSZÖNJÜK A MEGTISZTELTETÉST!   
 


Copyright © (2010-2021)
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör - Óbecse