Menu By Milonic JavaScript

 

 
2022-12-05
SORSUNK-Gál Mihály pódiumműsora


2022-11-26
VIII. ÖRÖKSÉGÜNK-A VAJDASÁGI NAGYZENEKAR KONCERTJE


2022-11-19
XIX. RICSAJ NÉPMŰVÉSZETI TALÁLKOZÓ


2022-11-16
TOLERANCIA-NAPI SZAVALÓVERSENY


2022-11-12
KÉT EZÜST- ÉS EGY BRONZMINŐSÍTÉS A SZÓLÓTÁNCVERSENYRŐLVASS LAJOS NAGYDÍJ A SZELENCE ÉNEKEGYÜTTESNEK
2021.11.06
Szombaton, november 6-án tartották meg Budapesten a XIII. Vass Lajos Kárpát-medencei Népzenei Verseny Felnőtt mezőnyének döntőjét, amely a „Hagyományos régiók, régiók hagyománya” címet viselte.
A megmérettetésen a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Szelence énekegyüttese is részt vett, amely Vass Lajos Nagydíjat nyert. "A Szelence énekegyüttes a kétévente megrendezésre kerülő döntőn több alkalommal is sikeresen szerepelt, így már ötödik alkalommal nyerte el a verseny nagydíját. Ez alkalommal Al-dunai székely népdalokat énekelt a csoport. A döntőbe jutó csoportok mindegyikét díjazzák, besorolják három kategóriába: nívódíj, kiemelt nívódíj és nagydíj jár a különböző színvonalú előadásokért. Idén közel hetven csoport vagy szólista szerepelt a felnőtt mezőnyben az egész Kárpát-medencei régióból, amelyek közül tizenkilenc nyert nagydíjat-mondta Kisimre Szerda Anna, az énekegyüttes vezetője.
A Szelence énekegyüttes 2000 tavaszán lett az óbecseiek és a vajdaságiak ékszerdoboza. Elődje a Csiraj énekcsoport volt, mely 1994-ben alakult az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör keretein belül. A tagok életszemlélete, viselkedése arról tanúskodik, hogy hisznek tevékenységük fontosságában, a népzene, a népdalok összetartó erejében, érzéseik kifejezésének legszebb, legjobb formájában. Céljuk a Kárpát-medencében élő magyarság népzenei hagyatékának népszerűsítése, éltetése és továbbadása, a magyar kultúra gazdagságának bemutatása. Fontos számukra a hazai, a vajdasági népdalkincs és szokásdalok minél szélesebb körben való megismerése és tájnyelvi sajátosságainak elsajátítása. Az énekegyüttes rendszeres résztvevője a Durindónak, a vajdasági népdalcsoportok, zenekarok szemléjének. "A verseny zsűrijének elnöke dr. Alföldy-Boruss István népzenekutató, a Magyar Rádió nyugalmazott zenei főszerkesztője, a Vass Lajos Népzenei Szövetség szakmai vezetője volt. A zsűriben Dévai János népzenész, zenetanár, etnográfus a Magyar Rádió népzenei szerkesztőségének nyugalmazott vezetője, a Vass Lajos Népzenei Szövetség szakmai vezetője, Juhász Erika, a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének mestertanára, a Vass Lajos Népzenei Szövetség vezetőségi tagja, Horváth Károly, népzenetanár, Népművészet Ifjú Mestere, a Vass Lajos Népzenei Szövetség elnökségi tagja és Széles András népzenész, citeratanár, Népművészet Ifjú Mestere, a Vass Lajos Népzenei Szövetség elnökségi tagja kapott még helyet", tette hozzá Anna.
Az óbecsei lányok a Csoóri Sándor Alap támogatásával jutottak el a megmérettetésre.


Óbecsei önkormányzat


Szekeres László Alapítvány


Szülőföld Alap


Nemzeti Kultúrális Alap


Tartományi Művelődési Titkárság, ÚjvidékTartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság

Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, Budapest

Malvin fatelep, Óbecse

Kaktusz virágüzlet, Óbecse

Letti pékség, Óbecse

Komunalac közvállalat, Óbecse

Rolometal, Óbecse

Tot-promet, Óbecse

Bečejpromet, Óbecse

Agrocentrum, Óbecse

Viktória fatelep

Tiszamente közvállalat, Óbecse

Kovács Nándor magántermelő, Óbecse

Trend, Óbecse

Madiig, Óbecse

PIK Becse, Óbecse

Gas, Óbecse

Agro-promet, Óbecse

Pixel

Telecom centar

Mórahalom önkormányzata

Panorama étterem

Telek-paprika Martonos

People's diszkó

Gerontológiai Központ

Becsei Pékség

Sigma-promet

Promes

SZR 'Za vas'

Domena

Lux nyomda

Agro-Service

Simovics József

Kéringer József

Friss család

Médiatámogatók:

Info csatorna

Becsei Mozaik

Rádió Active


Köszönet nekik!
 


ÖN HONLAPUNK 58708. LÁTOGATÓJA.

KÖSZÖNJÜK A MEGTISZTELTETÉST!   
 


Copyright © (2010-2021)
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör - Óbecse