Menu By Milonic JavaScript

 

 
2021-09-12
NÉPTÁNCOSOK SIKERE EGERBEN, A SZEDERINDA NEMZETKÖZI NÉPTÁNCFESZTIVÁLON


2021-09-02
SZEGEDI VENDÉGEKKEL KÖZÖS MEGEMLÉKEZÉS AZ ÖSSZETARTOZÁS FÁJÁNÁL


2021-08-31
TÁSKAOSZTÓ ÉS ÜNNEPÉLYES TANÉVKEZDŐ ÜNNEPSÉG ÓBECSÉN


2021-08-28
PALACSINTAFESZTIVÁL-Szakcsoportjaink műsora


2021-08-28
A DREAI FALUNAPON LÉPTEK FEL SZAKCSOPORTJAINKSZENT ISTVÁN-NAPI RENDEZVÉNY ÓBECSÉN
2021.08.20
Augusztus 20-a az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja.
I. Szent István a kereszténységet hozta el, a keresztény magyar államot alapította meg. Büszkének kell lennünk a több, mint ezer éves államra; a nemzeti egységre, mely annak dacára töretlen, hogy határok szabdalják. óbecsén az idén is méltóképpen ünnepelték meg augusztus 20-át, igaz, az előző évekhez képest szerényebb keretek között, de a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör rendezvényén méltóképpen megemlékeztek a Szent István-i értékrendről. "Tavaly a vírus-helyzetben nem tudtuk megtartani az óbecsei magyarság legnagyobb rendezvényét, az idén azonban, igaz kisebb volumenű rendezvénnyel, de megszerveztük a Szent István-napi rendezvényt, az ünnepség méltóságát megtartottuk most is. A meghívott vendégek és elöljárók mellett testvérvárosunk, Csongrád képviselői is jelen voltak a rendezvényen", mondta Ricz Kasziba Beáta, a Petőfi Kultúrkör munkatársa.
A budapesti Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Nemzeti Tanács, az óbecsei önkormányzat, illetve a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával megvalósult rendezvény az alsóvárosi Páduai Szent Antal templom előtt az óbecsei Schola Cantorum énekkar koncertjével kezdődött, majd a kenyeret az ünnepi szentmisén ft. Pósa László áldotta és szentelte meg, míg az új búzából sütött kenyeret Kiss Igor, a községi képviselő-testület elnöke szegte meg. "Ez az a nap, amely a legtöbb üzenettel, legtöbb szimbólummal ölel meg bennünket, táplál és felemel. Felemel, hihetetlen magasságokba. Mit üzennek nekünk ezek a szimbólumok? Mit üzen nekünk Szent István földi élete, munkássága, halála, majd Szentté avatása? István legfontosabb üzenete a hit és erő. Ő mélységesen hitt, és mai szlogennel élve 19-re lapot húzva, nyert. Hite nem csak őt emelte fel, hanem a nemzetét is. Keresztényi alapokra helyezve körbebástyázta országát és nemzetét. Micsoda hitre, erőre és bölcsességre vall, hogy egy nappal halála előtt, a halálos ágyán országát Máriának ajánlja fel".
A Petőfi kultúrkör nagytermében megtartott ünnepi műsor előtt a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége által szervezett Magyarok Kenyere program résztvevőinek osztották ki a köszönőleveleket. Az ünnep műsorban Őrtűz címmel a Petőfi kultúrkör Petrence és Kiscimbora táncegyüttesei léptek fel szerkesztett műsorral, amelyben még Varró Tódor szavaló, Rókus Zoltán színművész, Kovács Franciska énekes és Stefaniga Ottília vett részt. A műsor folytatásban az idén 30 éves jubileumát ünneplő Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör szakcsoportjai mutatkoztak be, tevékenységük egy szeletét vitté a színpadra. Az egyesület alelnöke dr. Molnár Viktor méltatta az kultúrkör elmúlt harminc éves munkáját: "Amikor harminc évvel ezelőtt, 1991-ben, az akkori óbecseiek megalakították a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkört, csak remélni merték, hogy 2021-ben is az működni fog. Igen, létezünk, tesszük dolgunkat kisebb-nagyobb sikerekkel, dolgozunk a megmaradásunkon, azon, hogy az óbecsei magyarságnak legyen egy helye, egy intézménye, amelyben úgy az óvodások, mint az idősebb gyermekek és a felnőttek egyaránt megtalálják helyüket. Ma mintegy kétszázötven tagot számlálunk, amelyekből a legtöbb a gyermek, akiknek irányt mutatunk, akiket a helyes útra terelünk, vagy a helyes úton tartunk. Azt valljuk, hogy a Petőfi kultúrkörben jó helyen vannak, hiszen játszva tanulnak, ismerik meg őseik kultúráját, ápolják és továbbadják azt". A jubileumi műsorban a Kisbekecs, Petrence és a Kiscimbora táncegyüttesek, a Dúdoló énekcsoport, a társas- és modern tánccsoport, a Botra férfikórus és a Szelence énekegyüttes lépett fel.


Óbecsei önkormányzat


Szekeres László Alapítvány


Szülőföld Alap


Nemzeti Kultúrális Alap


Tartományi Művelődési Titkárság, ÚjvidékTartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság

Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, Budapest

Malvin fatelep, Óbecse

Kaktusz virágüzlet, Óbecse

Letti pékség, Óbecse

Komunalac közvállalat, Óbecse

Rolometal, Óbecse

Tot-promet, Óbecse

Bečejpromet, Óbecse

Agrocentrum, Óbecse

Viktória fatelep

Tiszamente közvállalat, Óbecse

Kovács Nándor magántermelő, Óbecse

Trend, Óbecse

Madiig, Óbecse

PIK Becse, Óbecse

Gas, Óbecse

Agro-promet, Óbecse

Pixel

Telecom centar

Mórahalom önkormányzata

Panorama étterem

Telek-paprika Martonos

People's diszkó

Gerontológiai Központ

Becsei Pékség

Sigma-promet

Promes

SZR 'Za vas'

Domena

Lux nyomda

Agro-Service

Simovics József

Kéringer József

Friss család

Médiatámogatók:

Info csatorna

Becsei Mozaik

Rádió Active


Köszönet nekik!
 


ÖN HONLAPUNK 58708. LÁTOGATÓJA.

KÖSZÖNJÜK A MEGTISZTELTETÉST!   
 


Copyright © (2010-2021)
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör - Óbecse