Menu By Milonic JavaScript

 

 
2021-09-12
NÉPTÁNCOSOK SIKERE EGERBEN, A SZEDERINDA NEMZETKÖZI NÉPTÁNCFESZTIVÁLON


2021-09-02
SZEGEDI VENDÉGEKKEL KÖZÖS MEGEMLÉKEZÉS AZ ÖSSZETARTOZÁS FÁJÁNÁL


2021-08-31
TÁSKAOSZTÓ ÉS ÜNNEPÉLYES TANÉVKEZDŐ ÜNNEPSÉG ÓBECSÉN


2021-08-28
PALACSINTAFESZTIVÁL-Szakcsoportjaink műsora


2021-08-28
A DREAI FALUNAPON LÉPTEK FEL SZAKCSOPORTJAINKSZÓVAL, RÍMMEL, SZÍNHÁZZAL-DRÁMATÁBOR 2021
2021.07.30
Idén immár sorrendben harmadik alkalommal került megszervezésre óbecsén a Szóval, rímmel, színházzal elnevezésű drámatábor, melynek otthont a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör ad, szervezője pedig a Petőfi kultúrkör mellett a Bóbita óbecsei Nagycsaládosok Egyesülete.
- A huszonegy táborozó, július 26-a és 30-a között, Magyar Zsófiától és Rókus Zoltántól, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagjaitól leshette el a színészmesterség alapjait. A két színész a nyelv szépségébe, a beszéd tisztaságának fontosságába, a szavalás dallamába, a színpadi mozgás és a színészvilág rejtelmeibe volt hivatott bevezetni a résztvevőket-mondta Cseszák Korcsik Anikó, a kultúrkör munkatársa.
A foglalkozás-vezetők minden évben próbálnak valami mással, valami újjal előrukkolni, ami a színházi elemeket, irányzatokat illeti. Ezt főképpen azért is tartják fontosnak, mert sok a visszatérő érdeklődő a táborba, akik több oldalról szeretnék megismerni, elsajátítani a színművészet fortélyait.
- Ebben az évben én a mozgásra szerettem volna fektetni a hangsúlyt. Előre leszögeztem, hogy nem egy előre kitalált, majd betanult, begyakorolt koreográfiával készültem, hanem az a célom, hogy a résztvevők minél inkább el tudják engedni magukat, a fantáziájukat, megfigyelhessék, hogy a testükkel mennyi mindent ki tudnak fejezni, sőt, akár egy egész történetet elmesélhetnek. Fő témaként társadalmunk szerintem legnagyobb problémáját vettem, mégpedig a kommunikáció hiányát, amely sok esetben már a gyerekeket is érinti, és amelynek kiváltója főleg a mobiltelefon túlzott használata. Észre sem vesszük, és képesek vagyunk teljesen átadni magunkat ennek a készüléknek, ő irányít bennünket. Ez valós probléma, ezért elkerülhetetlennek tartom, hogy beszéljünk róla. Akár szóban, akár dalban, akár versben vagy akár mozgásban-mondta Magyar Zsófia, aki tizenkét lánnyal dolgozott és készült el a bemutatóra.
Rókus Zoltán elmondása szerint a bábozás, a báb szeretete olyan, mint a kábítószer, az ember először ódzkodik tőle, de ha rákap, akkor az elkíséri egészen a sírig.
- Egy bábot életre kelteni hasonló, mint összerakni egy apró óraműszerkezetet. Minden mozdulatnak, tekintetnek, rezzenésnek a helyén kell lennie ahhoz, hogy a néző elfogadja, és valóban elvarázsolja az élettelen figura léte. Természetesen a bábokat meg lehet csinálni olyan technikai megoldásokkal, mint mozgó szem, száj, szemöldök, fül, ami lényegesen megsegíti a mozgatót és a néző elfogadja, hogy ő éppen egy báb életét éli meg, de a legnagyobb munkát mindig a bábot mozgató színész végzi el. Az idén nagy munkába vágtam a fejszémet, hiszen bábozást tanítok a fiatal táborozóknak. Nagy-nagy elragadtatással szemlélték, amikor egy-két figurát életre keltettem a szemük előtt. Először a Tóbiás nevezetű, gipsz fejjel rendelkező emberi bábot keltettem életre, majd jött a Faapó is, amelynek külön-külön mozgatható szeme, illetve szája van. Ezen felül a karja, ami egyben egy faág ugye, az is hátulról irányítható. Ezzel, a térben fix bábuval, a gyerekek érdekes fejeket vágnak és a hozzá improvizált szöveggel mókás tekintetek rajzoltak meg-mondta Rókus Zoltán, aki azt is hozzátette, hogy az elkészült darab egy erdőben játszódik, ahol óriási vihar tombolt és a városból kifújva a szemetet mind az erdőre vitte. Az előadásban a kis csapat nagy erőkkel dolgozott azon, hogy megtisztítsa az erdőt.
A tábor, amely a budapesti Nemzeti Kulturális Alap és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával valósul meg, pénteken este gálaműsorral zárult, ahol a táborozók bemutatták kis darabjaikat, amelyet az öt nap alatt megtanultak.

Óbecsei önkormányzat


Szekeres László Alapítvány


Szülőföld Alap


Nemzeti Kultúrális Alap


Tartományi Művelődési Titkárság, ÚjvidékTartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság

Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, Budapest

Malvin fatelep, Óbecse

Kaktusz virágüzlet, Óbecse

Letti pékség, Óbecse

Komunalac közvállalat, Óbecse

Rolometal, Óbecse

Tot-promet, Óbecse

Bečejpromet, Óbecse

Agrocentrum, Óbecse

Viktória fatelep

Tiszamente közvállalat, Óbecse

Kovács Nándor magántermelő, Óbecse

Trend, Óbecse

Madiig, Óbecse

PIK Becse, Óbecse

Gas, Óbecse

Agro-promet, Óbecse

Pixel

Telecom centar

Mórahalom önkormányzata

Panorama étterem

Telek-paprika Martonos

People's diszkó

Gerontológiai Központ

Becsei Pékség

Sigma-promet

Promes

SZR 'Za vas'

Domena

Lux nyomda

Agro-Service

Simovics József

Kéringer József

Friss család

Médiatámogatók:

Info csatorna

Becsei Mozaik

Rádió Active


Köszönet nekik!
 


ÖN HONLAPUNK 58708. LÁTOGATÓJA.

KÖSZÖNJÜK A MEGTISZTELTETÉST!   
 


Copyright © (2010-2021)
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör - Óbecse