Menu By Milonic JavaScript

 

 
2021-06-12
A PALICSI SOKADALMON MUTATKOZOTT BE A PETRENCE TÁNCEGYÜTTES


2021-06-02
ZENEI ILLEMTAN-PÉTER ÉS A FARKAS-AZ ÚJVIDÉKI FÚVÓS KVINTET ELŐADÁSA


2021-05-16
HÁROM ARANYÉREM DIVČIBARÁRÓL


2021-04-27
DREÁN ÉS PECESORON JÁRT TÓTH PÉTER LÓRÁNT, A VERSVÁNDOR


2021-04-17
"NAGY UDVARA VAN A HOLDVILÁGNAK..."-Gyermek népzenei műsorKÖLTÉSZET-NAPI SZAVALÓVERSENY-78 SZAVALÓ MÉRETETTE MEG MAGÁT
2021.04.09
Tizenötödik alkalommal szervezték meg óbecsén a Költészet-napi szavalóversenyt a község általános iskolásai részére, melynek szervezője a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör és a Perem Magyar Színházi Egyesület voltak.
A megmérettetésre, amelyet a budapesti Nemzeti Kulturális Alap és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság támogatott, pénteken, április 9-én került sor, és amelyre 78 szavaló jelentkezett be óbecséről, Dreáról, Bácsföldváról és Pecesorról.
A versenyzőket háromtagú zsűri hallgatta meg és értékelte: Pakai Orosz Annamária, az óbecsei Gimnázium magyartanára, Magyar Zsófia, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagja és László Roland, az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős színinövendéke.

Eredmények. Első osztályosok:

 1. Hódi Zsófia (Petőfi Sándor iskola)
 2. Deák Júlia (Sever Đurkić iskola)
 3. Szabó Hanna (Sever Đurkić iskola)

Különdíjak: Bartusz Áron-a határozott kiállásért  (Petőfi Sándor iskola), Dér Zsóka-a kifejező beszédért (Samu Mihály iskola), Dosztán Emili (Drea, Petőfi Sándor iskola), Pekár Balázs, Horvát Anina, Léner Csanád és Dvorszki Rihárd (mindnyájan a Petőfi Sándor iskola tanulói)

Második osztályosok:

 1. Horváth Dorka (Samu Mihály iskola) és Horváth Miksa (Petőfi Sándor iskola)
 2. Bukli Benjamin (Samu Mihály iskola)
 3. Selymesi Leonel (Samu Mihály iskola)

Különdíjak: Lovas Amadea (Sever Đurkić iskola) és Máté Martin (Drea, Petőfi Sándor iskola)

3-4. osztályosok:

 1. Butás Petra (Petőfi Sándor iskola)
 2. Ferenci Orsolya (Drea, Petőfi Sándor iskola)
 3. Bozsik Rebeka (Samu Mihály iskola)

Különdíj: Stefaniga Vince (Sever Đurkić iskola)

Ötödikesek és hatodikosok korcsoportja:

 1. Kisutcai Ivett (Petőfi Sándor iskola)
 2. Hanák Vanessza (Bácsföldvár, Svetozar Marković iskola)
 3. Herbatényi Botond és Koncz Villő (Mindketten a Petőfi Sándor iskola tanulói)

Különdíjak: Bátori Flórián a kifejező beszédéért kapott különdíjat (Petőfi Sándor iskola), valamint különdíjas lett még Kruezio Lav (Bratstvo Általános és Középiskola) és Szabó Vivien (Samu Mihály iskola)

Hetedik és nyolcadik osztályosok:

 1. Horvát Kinga (Samu Mihály iskola)
 2. Varró Tódor (Petőfi Sándor iskola)
 3. Deák Evelin és Koncz Antónió (mindketten a Petőfi Sándor iskola tanulói)

Különdíjat ebben a kategóriában Gál Noémi (Petőfi Sándor iskola) kapott.

A támogatók jóvoltából minden szavaló oklevelet, CD-t és golyóstollat kapott, míg a díjazottak könyvjutalomban részesültek.

Rókus Zoltán, a Perem Magyar Színházi Egyesület elnöke, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagja: „József Attila születésnapján, olyan emléknappal tisztelgünk költőinknek, ami bárhol a világon ünnepnap lehetne a magyarság körében, hiszen ahányan vagyunk, mind olvasunk, hallgatunk, írunk, vagy éppen mondunk verset, ahogyan itt óbecsén 76 diák megtette a Költészetnapi – szavalóversenyen. Jó magam is így indultam el a pályát, és csodálatos módon ezt József Attila: Április 11 című versével tettem. Persze azóta számtalan jobbnál jobb verset tanultam és adtam elő, de ez az egy valahogy bevésődött. Ez most nem szimpla média fogás, vagy, hogy ez jól hangozhat az újságcikk olvasói körében, hanem tényleg így van. A versmondónak az első sikeres verse, mindig bevésődik. De senkinek sem gördülékeny a megindulás. Van, hogy sokszor kell különdíjasnak lenni, ahhoz, hogy az ember elleshessen, olyan fortélyokat, ami előre segíti a következő megmérettetésre. A versmondónak, mindig tanácsot kell kérnie a zsűritől a verseny után, hiszen ők azok, akik hasznos tanácsot tudnak adni, a pódiumra lépéshez”.

Magyar Zsófia, zsűri: „Idén a költészet-napi szavalóversenyre 78 általános iskolás diák jelentkezett. Külön értékeltük az elsősöket, másodikosokat, majd egybe vettük a harmadikosokat és negyedikeseket, az ötödikeseket és hatodikosokat, hetedikeseket és nyolcadikosokat. Az első három helyezés mellett különdíjakat is osztottunk, illetve előfordult osztott első és harmadik hely is. Mindezek már eleve tükrözik, hogy mennyi tehetséges versenyzővel találkoztunk, viszont szeretném kiemelni, hogy csodálatos élmény volt. A versválasztások külön dicséretet érdemelnek. Örülünk, hogy mindezt élőben meg tudtuk szervezni, hiszen a gyerekek is teljesen másképp élik meg, hogy meghallgathatják társaikat, hogy bármekkora az izgalom, kimernek állni az emberek elé, és megmutatni, amit tudnak. Mi, a zsűri tagjai leginkább annak örültünk, amikor láttuk, hogy maga a szavaló is élvezi, ha pár percre csak rá figyel mindenki, és arra, amit ő közölni szeretne a vers segítségével”.

László Roland, zsűri: „Én nagyon élveztem, nagyon jó látni, hogy ennyi gyerek van, aki eljár szavalni. Én már azt is sikernek élem meg, hogyha egy olyan embert találunk ebben a gyerekseregben, akinek ez igazán fontos és akár még a jövőjét is el tudja képzelni a színpadon. Én úgy érzem, tegnap találkoztam pár ilyen gyerkőccel. Tudom, hogy napokig ott ülnénk, ha minden egyes versenyzőnek külön elmondanánk a véleményünket a teljesítményéről, de esetleg a tanító néniket, tanárnőket, felkészítőket össze lehetne terelni egy kis beszélgetésre, ahol elmondaná a zsűri, hogy mire figyeljenek, ha segítik a diákokat. Pl.: versválasztás, szerző-cím, hangerő stb. Csak ilyen alapvető technikai dolgok”.

FOTO: Sörös Dénes

Óbecsei önkormányzat


Szekeres László Alapítvány


Szülőföld Alap


Nemzeti Kultúrális Alap


Tartományi Művelődési Titkárság, ÚjvidékTartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság

Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, Budapest

Malvin fatelep, Óbecse

Kaktusz virágüzlet, Óbecse

Letti pékség, Óbecse

Komunalac közvállalat, Óbecse

Rolometal, Óbecse

Tot-promet, Óbecse

Bečejpromet, Óbecse

Agrocentrum, Óbecse

Viktória fatelep

Tiszamente közvállalat, Óbecse

Kovács Nándor magántermelő, Óbecse

Trend, Óbecse

Madiig, Óbecse

PIK Becse, Óbecse

Gas, Óbecse

Agro-promet, Óbecse

Pixel

Telecom centar

Mórahalom önkormányzata

Panorama étterem

Telek-paprika Martonos

People's diszkó

Gerontológiai Központ

Becsei Pékség

Sigma-promet

Promes

SZR 'Za vas'

Domena

Lux nyomda

Agro-Service

Simovics József

Kéringer József

Friss család

Médiatámogatók:

Info csatorna

Becsei Mozaik

Rádió Active


Köszönet nekik!
 


ÖN HONLAPUNK 58708. LÁTOGATÓJA.

KÖSZÖNJÜK A MEGTISZTELTETÉST!   
 


Copyright © (2010-2021)
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör - Óbecse