Menu By Milonic JavaScript

 

 
2021-01-22
MAGYAR KULTÚRA NAPJA-RÜGYFAKADÁS


2021-01-18
KILENC DÍJ A SZÓLJ, SÍP, SZÓLJ! NÉPZENEI VERSENYRŐL


2021-01-12
NÉGY DÍJ A PETŐFI KULTÚRKÖR NÉPTÁNCOSAINAK A VIII. VAJDASÁGI GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI SZÓLÓTÁNCVERSENYRŐL


2020-12-28
MESEKÖNYV ÉS CSOKOLÁDÉ A VÉGZŐS ÓVODÁSOKNAK-A Rákóczi Szövetség ajándéka


2020-12-23
RÜGYFAKADÁS-Szabó Lőrincre emlékezünk



17. RICSAJ NÉPMŰVÉSZETI TALÁLKOZÓ
2020.11.07




Tizenhetedik alkalommal tartották meg, november 6-án és 7-én óbecsén, a Ricsaj Népművészeti Találkozót, amelynek az idén is a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör adott otthont.
A két nap során néptáncosok, népzenészek és énekesek mutatkoztak be a színpadon, éltetve ezzel a magyar népi kultúrát és hagyományainkat. „A fesztivál célja, hogy lehetőséget teremtsen a gyermek együtteseknek, énekcsoportoknak, szólistáknak a fellépésre, ismerkedésre, szórakozásra. A fesztivál nem versenyjellegű, így a fellépők feszültség nélkül mutathatják be néptánc- és népzenei tudásukat, társaiknak, közönségüknek”, mondta Cseszák Balázs, a rendezvény megálmodója.
Az idei Ricsaj Népművészeti Találkozó társszervezője a Forrás-Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ volt, míg támogatója az óbecsei önkormányzat, a budapesti Nemzeti Kulturális Alap, a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság és a Lux nyomda.
Pénteken a „Nagy udvara van a holdvilágnak..” című műsorra került sor, ahol gyermek népdalegyüttesek, énekkettősök és zenekarok léptek fel, akik dél-alföldi, bácskertesi, somogyi, erdélyi, szlavóniai, mezőföldi, vajdasági és Tisza-menti dallamokat, énekeket mutattak be magas színvonalon. A megjelenteket dr. Molnár Viktor, a Petőfi kultúrkör alelnöke köszöntötte, aki felszólalásában a magyar népdal és a magyar népzene közösségformáló erejéről beszélt, illetve örömét fejezte ki, hogy ebben járvány-helyzetben is sikerült megszervezni rendezvényt. „Ezt a rendezvényünket március végén szerettük volna megtartani, de sajnos a korona-vírus közbe szólt. Most a Ricsaj első napján szerveztük meg. Igaz, kicsit kevesebben voltunk, mert a magyarországi vendégeink nem tudtak jelen lenni a határátlépés nehézségei miatt, így csak óbecsei, péterrévei és törökbecsei fellépőink voltak”, mondta Cseszák Korcsik Anikó, az egyesület munkatársa. A gyermekcsoportok közös énekszáma zárta a műsor első részét, akik közösen énekelték el sz est címadó dalát.
Az est folytatásában felemelő pillanatok következtek, hiszen most került sor a KóTA népzenei-staféta átadására is, amelyet tavaly az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Botra férfikórusa kapott meg sokéves munkájáért és kimagasló eredményeiért. Ők most a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Csalogány asszonykórusnak adták át a stafétát, amelyet Birinyi József, a KóTA, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együtetsek Szövetségének társelnöke vezetett le. „Kérdezik sokan majd, hogy mit jelent nekünk ez a díj. Mondhatjuk mindent és semmit. Mindent, mert megkoronázták ezzel a díjjal ez eddigi munkánkat, díjainkat, elismeréseinket, de mondhatjuk azt is hogy semmit, mert ez egy újabb kihívást jelent, mert a díj és a név kötelez. Mégis, szívet melengető a tudat, hogy figyelnek ránk az anyaországból, értékelik a munkánkat és nem hagynak magunkra soha”. Mondta Kiss Tóth Erika, a csókai egyesület elnökasszonya.
Szombaton a néptáncosok vették át a színpadot, az óbecsei, törökbecsei és szabadkai néptáncosok mutatkoztak be a “Párja nincsen…” című rendezvényen. A szervezők ezt a táncestet áprilisban szerették volna műsorar tűzni, de nem sikerült. Most, az egészségügyi intézkedéseket betartva szervezték meg a rendezvényt, csupán száz ember vehetett részt a színházteremben, akik maszkot viseltek. A jelenlévőket Szerda Balázs, a Községi Tanács művelődéssel és civil szervezetekkel megbízott tagja köszöntötte. „Azt, hogy itt lehetünk a tizenhetedik Ricsajon, még ha maszkban is, azt bizonyítja, hogy óbecsén, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben minőségi munka folyik. Szeretnék mindenkit arra kérni és buzdítani, hogy támogassuk azok a gyeremekeket és fiatalokat, akik néptánccal, népeznével és népdalénekléssel foglalkoznak, ugyanis ez a jövőnk és a megmaradásunk egyik záloga. Remélem, hogy a huszonhetedik és a harminchetedik Ricsajon is ugyanígy itt lehetünk, de ettől sokkal többen”, mondta Balázs. A Petőfi kultúrkör Csiperke, Kiscimbora, Petrence és Kisbekecs csoportjai, a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület két csoportja és a törökbecsei Csalogató táncegyüttes felcsíki, szilágysági, nagydobronyi, gömöri, bogyiszlói, rábaközi és Tisza-menti táncokkal nyerte el a közönség tetszését.






























































Óbecsei önkormányzat


Szekeres László Alapítvány


Szülőföld Alap


Nemzeti Kultúrális Alap


Tartományi Művelődési Titkárság, Újvidék



Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság

Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, Budapest

Malvin fatelep, Óbecse

Kaktusz virágüzlet, Óbecse

Letti pékség, Óbecse

Komunalac közvállalat, Óbecse

Rolometal, Óbecse

Tot-promet, Óbecse

Bečejpromet, Óbecse

Agrocentrum, Óbecse

Viktória fatelep

Tiszamente közvállalat, Óbecse

Kovács Nándor magántermelő, Óbecse

Trend, Óbecse

Madiig, Óbecse

PIK Becse, Óbecse

Gas, Óbecse

Agro-promet, Óbecse

Pixel

Telecom centar

Mórahalom önkormányzata

Panorama étterem

Telek-paprika Martonos

People's diszkó

Gerontológiai Központ

Becsei Pékség

Sigma-promet

Promes

SZR 'Za vas'

Domena

Lux nyomda

Agro-Service

Simovics József

Kéringer József

Friss család

Médiatámogatók:

Info csatorna

Becsei Mozaik

Rádió Active


Köszönet nekik!
 


ÖN HONLAPUNK 58708. LÁTOGATÓJA.

KÖSZÖNJÜK A MEGTISZTELTETÉST!   
 


Copyright © (2010-2021)
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör - Óbecse